Так я о поступках Сагайдачного и говорю. Он и прочие гетманы одновременно требовали увеличить реестр ВЗ (то есть рвались стать шляхтой Речи Посполитой, служивым дворянством) и в то же время, несмотря на королевские запреты и явно во вред РП ходили в походы на турок и татар. Если предположить , что "воевали за независимость" - получается чепуха (или крест сними, или трусы надень), а вот если считать Сечь тем, чем она и была, то есть базой грабительских набегов, то все действия Сагайдачного, маневрировавшего меж королевской службой и "разбойничьей демократией" становятся вполне объяснимы.Ніхто й не каже, що походи на Крим і Туреччину проводилися тільки заради псування нервів султану, це уже побічний їх ефект. Так, фактично все озброєння і боєприпаси здобувалося в походах. Щодо провіанту, питання не таке однозначне, його наперед треба заготовлювати, кожен рік. А реєстр до Сагайдачного був дуже малий, та й в походи до того не кожен рік ходили, а їсти хочеться завжди. Напевне в питанні провіанту, все ж таки було якесь мінімальне самозабезпечення. Та й порівняння утримання найманої европейської армії з добровільною козацькою не є коректним. Різниця певно є, причому значна.
"Планомірний підрив" - це не є ствердження, не треба виривати з контексту, такий висновок можна зробити по тим діям, які проводив Сагайдачний. Свої плани і цілі Сагайдачний, навряд чи, довіряв би паперу та й для чого. Судити про його плани можна тільки по його вчинкам.
Про оборонні споруди в степах можна й почитати, хоча це вже трохи інша тема.
Хочу уточнить, что называя казаков не "борцами", а "разбойниками" я не вкладываю в это никакого негатива. Это были люди своего времени и оценивать их мотивы и поступки сегодняшними мерками нельзя.
А чем добровольцы-казаки отличаются от "наемников - европейцев" с точки зрения военной экономики? Едят меньше?
Сообщение отредактировал Monfore: 11 сентября 2010 - 09:53
Собаки лают - караван идет
- Просмотр новых публикаций
- Total WarS
- Моды
- Игры
- Правила форума
- Форумы
- Пользователи
- Чат
-
Больше